Gebiedsportal wil naast een moderne, comfortabele en bruisende woonbuurt ook een proeftuin zijn, een plek waar geëxperimenteerd kan worden en nieuwe kennis opgedaan. Het ontwikkelen van een geheel nieuwe stadswijk van dit formaat middenin de stad Amsterdam is een spannende opgave. Om van Gebiedsportal echt de wijk van de toekomst te maken, blijven we leren en innoveren. We passen de nieuwste technieken op het gebied van bouw en installaties toe en ontwikkelen de wijk zo dat ze maximaal aanpasbaar is, zodat Gebiedsportal nu én in de toekomst kan meebewegen met de nieuwe inzichten.

Ook bieden we ruimte aan organisaties en instellingen op het gebied van kennis en leren. In het Kenniscluster ligt het Spinoza collega, een middelbare school voor alle schoolniveaus. Hier gaat ook het Living Lab experimenten uitvoeren naar gelukkig en gezond leven in de stad. he Waste Transformers zetten in de Groene Toren afval om in duurzame energie en voeren experimenten uit om dit op grotere schaal te kunnen toepassen. Op deze plek wordt door de Universiteit Wageningen gewerkt aan nieuwe vormen van stadslandbouw en permacultuur. In de buitenruimte testen we de effecten van bijvoorbeeld fijnstofafvangend groen en hoe natuur bijdraagt aan gezond leven in Amsterdam.

Het Designcluster biedt ruimte aan kunstenaars en ambachtsmensen om te maken en experimenteren. Ook is hier ruimte voor jonge ondernemers, ZZP’ers en startups om samen te leren en innoveren. Onze mobiliteitspartner gebruikt Gebiedsportal om nieuwe vormen van vervoer te testen. Voor al deze innovaties geldt: we maken ruim baan, houden wat werkt en veranderen wat niet werkt. Zo bouwen we voortdurend aan een nog betere, gezondere en fijnere wijk voor iedereen.